Alt om Zipper Sweater

Alt om Zipper Sweater

Overvejer du også, om en Zipper Sweater fra PetiteKnit skal være dit næste strikkeprojekt? 
Herunder har jeg samlet alt det praktiske, der er godt at vide, før man begynder på en Zipper Sweater. 

Er den svær at strikke?

Først og fremmest, så er fremgangsmåden på Zipper Sweater nøje gennemtænkt og udførligt beskrevet i opskriften. Mette fra PetiteKnit er ekspert i at formulere sig i øjenhøjde, hvor alle kan være med - hun kan altså derfor få de fleste strikkere med på selv den sværeste opgave. 

Mange går dog og er lidt bekymrede over at skulle montere lynlåsen til sidst - men igen må man bare sige, at Mette fra PetiteKnit formår at tage folk i hånden, takket være de grundige beskrivelser, samt udførlige hjælpevideoer inde på hendes hjemmeside. Hvis du spørger mig, så kræver det altså mere tålmodighed, end det er svært!

Hvem strikker du til?

PetiteKnit er skaberen bag et hav af lækre strikkeopskrifter, så det er derfor en god ide, først at sikre sig, hvem der bliver den heldige ejer sådan en lækker sweater. Hun har nemlig lavet opskriften i tre versioner: Zipper Sweater Junior, Zipper Sweater (dame) og Zipper Sweater Man, alt efter om sweateren er til et barn, en dame eller en herre. Man skal også være opmærksom på, at det ikke er de samme garnkvaliteter, der anbefales til de forskellige versioner af opskriften. 

Hvilket garn skal man bruge?

Først og fremmest, så er der den, for nogen, største udfordring: valg af garn og ikke mindst farve. Det anbefalede garn til damemodellen for Zipper Sweater er én tråd Peer Gynt fra Sandnes Garn og én tråd Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn. Peer Gynt består af 100% norsk uld og er derfor en rå, men lækker kvalitet, der giver Zipper Sweater en rigtig flot struktur. Mange er bange for, om sådan noget ren uld kradser, men man bliver altså overrasket, når man mærker på et nøgle Peer Gynt - og ellers vil mohair-tråden naturligt tilføje en lækker blødhed til Zipper Sweater. Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn består af 57% mohair, 28% silke og 15% uld. En tråd mohair vil gøre sweateren mere vamset og blød, men samtidig også give den mere fylde. Mohair er også en meget fast tråd, der vil bidrage til at opretholde formen på din Zipper Sweater

Til Zipper Sweater Junior er det anbefalede garn én tråd Alpakka Ull fra Sandnes Garn og én tråd Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn, hvor Alpakka Ull er blødere end Peer Gynt. Alpakka Ull består nemlig af 100% alpakka uld, hvilket er noget af det blødeste garn på markedet. Det er dog vigtigt at bemærke, at blødt garn også kan have svært ved at holde sin struktur alene, og det er derfor en tråd Tynn Silk fra Sandnes Garn er tilføjet - netop så kraven stadig står op, og ikke falder ned på skuldrene. Du kan med fordel skifte Alpakka Ull ud med en tråd Perfect fra Sandnes Garn, som består af 80% uld og 20% nylon. Tilføjelsen af nylon gør garnet mere slidstærkt, hvilket ofte harmonerer med aktive børn, der skal kunne boltre sig i en Zipper Sweater Junior, uden man er bange for at ødelægge den.

Til Zipper Sweater Man anbefales det at man strikker den i én tråd Fritidsgarn fra Sandnes Garn. Fritidsgarn består ligesom Peer Gynt af 100% norsk uld. Der er altså tale om en fast og rå garnkvalitet, der virkelig får en Zipper Sweater til at stå skarpt og holde formen. Garnet kan føles groft ved første øjekast, men er faktisk ret lækkert at strikke med - jeg har i hvert fald nydt at strikke en Zipper Sweater i Fritidsgarn til min kæreste. Her undgår man også mohair-tråden, hvilket mange mænd ikke er fan af - så det er jo helt perfekt!

En lille bonusinfo er, at dame-udgaven har en strikkefasthed på 15 masker på 24 pinde, hvor junior- og herre-udgaven har en strikkefasthed på 15 masker på 21 pinde. Derfor kan man altså godt anvende de forskellige garnkvaliteter på tværs af opskrifterne, alt efter hvad der foretrækkes - man skal bare være opmærksom på garnnøglets løbelængde. Men vigtigst af alt: husk altid at lave en strikkeprøve!

Hvad skal man ellers bruge?

Strikkepinde: De samme strikkepinde anbefales til alle tre versioner af Zipper sweateren. De anbefalede pinde er 2 rundpinde på 4 mm (80 cm), rundpind 4,5 mm (40 cm) ELLER strømpepinde 4,5 mm, rundpind 5 mm (40 cm) ELLER strømpepinde 5 mm og en rundpind 5 mm (80 cm)

Hvis du er til rundpinde i aluminium, kan du se dem her, og hvis du er ude efter udskiftelige pinde, så kan du se dem her. Bemærk, at der skal anvendes korte udskiftelige pinde til en 40 cm wire.

Årsagen til, at der anbefales to rundpinde på 4 mm skyldes opstarten, hvor Judys magiske opslag anvendes. Man kan godt klare sig med en enkelt rundpind på 4 mm, hvis man holder tungen lige i munden og har en lidt længere wire - det har jeg i hvert fald selv erfaret!

Maskemarkører: Zipper Sweater er konstrueret med raglanudtagninger, hvorfor maskemarkører bliver en nødvendighed. Der skal anvendes 8 maskemarkører til raglanudtagningerne, hvor Ponys 10 stk maskemarkører blandt andet egner sig godt til. Det er dog en fordel, at have en anden maskemarkør til at markere omgangens start, når bærestykket samles. Her vil jeg klart anbefale en af vores håndlavede maskemarkører, som nærmest ligner et smykke - sådan én får altså strikkemotivationen til at vokse!

Hvis du er typen, der har gang i flere strikkeprojekter på én gang, så kan CocoKnits spiralmaskemarkører også anbefales! Her er der altså hele 60 maskemarkører i en lille fin boks, hvor der er 6 farver, fordelt på 10 stk i hver farve. Her kan man med fordel tage 7 maskemarkører i samme farve, og vælge den sidste i en anden farve, for at markere omgangsstart.

Fælles for Ponys maskemarkører og CocoKnits spiralmaskemarkører er, at de begge passer på pinde op til 7 mm. Derudover kan begge dele åbnes og puttes direkte på strikketøjet eller flyttes, uden at de skal af pinden. De kan med fordel anvendes til at markere ind- og udtagninger på ærmer eller som motivationsmarkør - altså en markør, man sætter på strikketøjet på den første pind man strikker på dagen, og så kan man når dagen er gået, se hvor mange cm man har strikket den pågældende dag. Mega smart! 

Maskewire: Både når maskerne til ærmerne og den indre belægning til lynlåsen skal ligges til at hvile, bliver der brug for en maskewire. Maskewirere fungerer således, at når ærmemaskerne for eksempel skal tages af pinden og hvile, så sættes maskewiren på enden af strikkepinden, og så overføres de pågældende masker til maskewiren, hvor de kan ligge og hvile frit, indtil ærmerne senere skal strikkes. PetiteKnits maskewirer er en pakke der består af fem wirer i alt: tre wirer på 1 meter og to wirer på 1,5 meter.

Uldnåle: Uldnåle bliver nødvendigt, når alle enderne skal hæftes, og især også hvis du vælger at lukke ribkanterne af med italiensk aflukning. Der kan både anvendes metal uldnåle eller uldnåle i aluminium, alt efter hvilken præference du har. Metal uldnåle er lidt tungere og har et mere fast hul til garnet, hvor garnet ofte sætter sig mere fast. Uldnåle i aluminium er lettere og har en lille gummiring til garnet, hvilket er mere skånsomt overfor garnet, så garnet glidere lettere frem og tilbage. Især ved italiensk aflukning kan det være en fordel, at skåne garnet med en uldnål i aluminium.

Lynlås: Sidst, men ikke mindst, skal der monteres en lynlås. Du kan se udvalget af PetiteKnits delbare lynlåse på 55 cm her. Det vigtigste er ikke, hvorvidt farven på lynlåsen passer perfekt med din sweater, men mere at den bærer samme farvetone.

Og nu er der vidst ikke andet for, end at ønske dig god fornøjelse og rigtig god strikkelyst! 


Garnknus fra Sofie



Læs næste

Lykke Jumper I Blogindlæg med alt du skal vide hvis du ønsker at strikke Lykke Jumper
Alt om Monday sweater

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.