Alt om Monday sweater

Alt om Monday sweater

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er en rigtig stor efterspørgsel på Monday sweater fra PetiteKnit - og det forstår vi godt! For hvem mangler ikke en ganske almindelig basissweater? Mulighederne er mange med Monday Sweater, for den kan strikkes i almene farver med formålet om at den skal kunne passe til det hele, men man kan også pifte den op, ved at tilføje en tråd håndfarvet garn - og så virker den jo pludselig ikke så basic alligevel!

Er den svær at strikke?

Monday sweater er en klassisk raglansweater, med klassiske raglanudtagninger. Efter halskanten er strikket ned, strikkes der vendepinde, for at skabe en flot halsudskæring og give en god pasform. Dette kan være en udfordring for nogen - men frygt ej, Mette fra PetiteKnit har sørget for udførlige hjælpevideoer på hendes hjemmeside!

Når vendepindene er ovre, så er det altså nærmest bare lige ud og hjem i retstrik og ribstrik. Ærmerne kræver et par simple indtagninger, og italiensk aflukning er ikke en nødvendighed, hvis man ønsker at undgå det. Så konklusionen er nok, at det kan du altså sagtens - ellers har PetiteKnit sørget for udførlige hjælpevideoer inde på hendes hjemmeside!

Hvilket garn skal man bruge?

Den anbefalede garnkombination er én basistråd og én følgetråd, så der strikkes i to tråde. Dette er en meget populær kombination, hvor man tager en basistråd, kombineret med en tråd mohair, for at give dit strikkeprojekt mere luksuriøsitet, varme og lækkerhed. 

Basistråden anbefales at være enten Sunday fra Sandnes Garn eller Tynn Peer Gynt fra Sandnes Garn

Sunday fra Sandnes Garn består af 100% merinould og har en lang løbelængde på 235 m pr 50 g. Merinould er en temperaturregulerende garnkvalitet, der tilpasser sig din kropstemperatur og samtidig er det super blødt og allergivenligt.

Tynn Peer Gynt fra Sandnes Garn består af 100% norsk uld og er derfor en rå, men lækker kvalitet, der vil give Monday sweater en rigtig flot struktur. Mange er bange for, om ren uld kradser, men man bliver altså overrasket, når man mærker på et nøgle Tynn Peer Gynt fra Sandnes Garn - personligt er Peer Gynt et af mine absolutte yndlings garnkvaliteter at strikke med!

Følgetråden anbefales at være enten Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn eller Brushed Lace fra Mohair by Canard

Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn består af 57% mohair, 28% silke og 15% uld. En tråd mohair vil gøre sweateren mere vamset og blød, men samtidig også give den mere fylde. Mohair er også en meget fast tråd, der vil bidrage til at opretholde formen på din Monday Sweater.

Brushed Lace fra Mohair by Canard består af 72% fin kidmohair og 28% mulberry silke. Her er der altså tale om god kvalitet, hvor alle hårene fra kiddene er nøje udvalgt og mulberry silke siges altså at være den fineste silke på markedet. Mohair vil altid fælde en smule, men lige præcis denne mohair siges at fælde mindre end de andre og holde bedre på fibrene - derfor kalder nogen også denne mohair for allergivenlig.

Hvis du helst vil undgå at strikke med mohair eller bare at skulle strikke med to tråde, så kan Monday Sweateren også sagtens strikkes i én tråd. Dette giver et mere råt udtryk, samtidig med at maskerne står tydeligere frem og givet et enkelt og elegant udtryk til trøjen.

Her foreslår vi at den strikkes i én tråd Peer Gynt fra Sandnes Garn som består af 100% norsk uld - et råt uldgarn som giver trøjen en super flot struktur. Garnet har en blødhed som gør den super lækker og kradser knap så meget som mange andre uldgarner - så man behøver ikke at blive skræmt væk af at det er ren uld ;) 

Garnkits - det nemme valg

Vi har lavet to garnkits, der gør det nemt for dig at få fat i garnet til Monday Sweateren. Det ene garnkit er med en tråd Sunday og en tråd Tynn Silk Mohair fra Sandnes, og det andet er i én tråd Peer Gynt også fra Sandnes. Vi har sammensat og udvalgt forskellige farver som vi selv er helt vilde med. 

Du kan finde vores garnkit på Monday Sweater i Sunday og Tynn Silk Mohair her.

Og er du mere til at strikke i én tråd, kan du finde vores garnkit med Peer Gynt her.

Hvad skal man ellers bruge?

Strikkepinde: De anbefalede pinde er rundpind 4 mm (80 cm), rundpind 4 mm (40 cm), rundpind 3,5 mm (80 cm), rundpind 3,5 mm (40 cm) og strømpepinde 4 mm  og strømpepinde 3,5 mm (strømpepinde kan udelades, hvis du anvender magic loop-teknikken).

Hvis du er til rundpinde i aluminium, kan du se dem her, og hvis du er ude efter udskiftelige pinde, så kan du se dem her. Bemærk, at der skal anvendes korte udskiftelige pinde til en 40 cm wire.

Maskemarkører: Monday sweater er konstrueret med raglanudtagninger, hvorfor maskemarkører bliver en nødvendighed. Der skal anvendes 8 maskemarkører til raglanudtagningerne, hvor Ponys 10 stk maskemarkører blandt andet egner sig godt til. Der skal dog også anvendes en omgangsmarkør, hvor det her er en fordel, at have en anden maskemarkør til at markere omgangens start. Her vil jeg klart anbefale en af vores håndlavede maskemarkører, som nærmest ligner et smykke - sådan én får altså strikkemotivationen til at vokse!

Hvis du er typen, der har gang i flere strikkeprojekter på én gang, så kan CocoKnits spiralmaskemarkører også anbefales! Her er der altså hele 60 maskemarkører i en lille fin boks, hvor der er 6 farver, fordelt på 10 stk i hver farve. Her kan man med fordel tage 7 maskemarkører i samme farve, og vælge den sidste i en anden farve, for at markere omgangsstart.

Fælles for Ponys maskemarkører og CocoKnits spiralmaskemarkører er, at de begge passer på pinde op til 7 mm. Derudover kan begge dele åbnes og puttes direkte på strikketøjet eller flyttes, uden at de skal af pinden. De kan med fordel anvendes til at markere ind- og udtagninger på ærmer eller som motivationsmarkør - altså en markør, man sætter på strikketøjet på den første pind man strikker på dagen, og så kan man når dagen er gået, se hvor mange cm man har strikket den pågældende dag. Mega smart! 

Maskewire: Når ærmemaskerne skal ligges til at hvile, skal der anvendes maskewirer. Maskewirer fungerer således, at når ærmemaskerne for eksempel skal tages af pinden og hvile, så sættes maskewiren på enden af strikkepinden, og så overføres de pågældende masker til maskewiren, hvor de kan ligge og hvile frit, indtil ærmerne senere skal strikkes. PetiteKnits maskewirer er en pakke der består af fem wirer i alt: tre wirer på 1 meter og to wirer på 1,5 meter.

Uldnåle: Uldnåle bliver nødvendigt, når alle enderne skal hæftes, og især også hvis du vælger at lukke ribkanterne af med italiensk aflukning. Der kan både anvendes metal uldnåle eller uldnåle i aluminium, alt efter hvilken præference du har. Metal uldnåle er lidt tungere og har et mere fast hul til garnet, hvor garnet ofte sætter sig mere fast. Uldnåle i aluminium er lettere og har en lille gummiring til garnet, hvilket er mere skånsomt overfor garnet, så garnet glidere lettere frem og tilbage. Især ved italiensk aflukning kan det være en fordel, at skåne garnet med en uldnål i aluminium.

Nu er der vidst ikke andet for, end at vælge den lækreste garnkombination og komme i gang :)

Garnknus fra Sofie

Læs næste

Alt om Zipper Sweater
Alt om mønsterstrik

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.