Alt om mønsterstrik

Alt om mønsterstrik

Der er altså noget utrolig fascinerende over mønsterstrik (også kaldet jacquard). Men med den fascination kan der for nogen også komme en frygt for at det så er svært at strikke. Men er det nu også det? Lad mig tage dig igennem hvad flerfarvede strik egentligt er og prøve at bevise at alle kan være med, hvis bare man kender de basale teknikker.

Mønsterstrik er betegnelsen for at man strikker med flere forskellige farve samtidig. Et kendetegn ved mønsterstrik er at man fører flere/alle tråde med rundt hele tiden, så den/de farver man ikke strikker med kommer til at ligge pænt på bagsiden. Det giver “et ekstra lag” så trøjen bliver tykkere og dermed varmere.

Der er et par ting man lige skal være opmærksom på, når man skal strikke med flere farver. 

Her er mine tips til at undgå nogle af de gængse komplikationer:

For det første må tråden på bagsiden, altså den farve man ikke strikker med, ikke blive for lang, da de vil hænge fast i fx. knapper o.l., når man tager trøjen af og på. Men på de fleste mønstertrøjer er der ikke så langt mellem farveskiftende, så er det ikke nødvendigt af hæfte undervejs. Jeg plejer at hæfte tråden bag på undervejs, hvis der er mere end 5 masker mellem farveskiftende, så den ikke bliver for lang. 

For det andet må tråden bagpå ikke være for stram, da det ikke vil blive glat og pænt på forsiden. For at undgå dette er det en god idé at få til vane at strække arbejdet på pindene ud, hver gang man skal skifte farve. Så vil tråden bag på nemlig passe i længden, når trøjen ligger helt glat.

For det tredje så er der forskel på om man strikker rundt eller frem og tilbage. Det nemmeste er helt klart at strikke mønsterstrik rundt, da man skal holde garnet på samme måde hele tiden. Hvis man skal strikke frem og tilbage skal man være opmærksom på at dominanten (læs om det nedenfor) er samme sted. Der findes mange videoer på Youtube om, hvordan man strikker flerfarvede strik frem og tilbage. 

Den sidste ting der er vigtig at holde styr på er at trådene ligger rigtigt hele tiden. For den farve der er “dominanten” bliver tydeligt på forsiden. Hvis det ændres undervejs, så vil man kunne se det på forsiden. Dominanten er den der ligger inderst på bagsiden (den man ikke rigtig kan se). Den måde der er nemmest at holde styr på dominanten på er at man har den tråd på pegefingeren og så den/de resterende tråde på langefingeren. Men det vigtigste er altså at dominant tråden ligger inderst på bagsiden.

Hvis du husker disse ting, så er jeg helt sikker på at du kan mestre mønsterstrik og få dig de flotteste hjemmestrikkede sweatre m.m. For det har altså bare en wauw-effekt at tilføje mønster til en sweater. Så det er både en god omgang hjernegymnastik, da man hele tiden skal være opmærksom på den næste maske og samtidig får man et super smukt resultat som skiller sig ud fra de andre ensfarvede sweatre. Det er jo godt med lidt variation;)

Nedenfor kan du finde eksempler på sweatre med mønsterstrik, som vi er helt vilde med.

Spot Sweater - se garnkit her

Med Spot Sweateren fra Anne Ventzel er der rig mulighed for at fange mønsteret, som gentager sig hele vejen igennem. De første par omgange strikkes frem og tilbage, så der skal man lige have tungen lige i munden, hvorefter resten strikkes rundt. Men det kan man sagtens klare.

Det er en vamset og oversized sweater, der i bundfarven strikkes i Sunday og Tynn Silk Mohair og i mønsterfarven strikkes i Double Sunday fra Sandnes. Den har de flotteste detaljer i form af det tofarvede mønster, de drejede ribkanter og den ombukkede rib i halsen, som alt sammen er med til at gøre denne sweater så smuk.

Porcelain Sweater

Den forholdsvis nye sweater fra Lene Holme Samsøe er simpelthen så fin. En meget enkel sweater med 3 borter (sektioner) mønsterstrik på kroppen og 2 på ærmerne. De 3 forskellige mønstre har et klassisk touch, som giver et pænt udtryk til den meget stilede sweater.

Den kan både strikkes i to kontrastfarver eller med to farver der ligger tæt op af hinanden, alt efter hvilket udtryk man ønsker. Og apropos hvad man ønsker, så kan den både strikkes oppefra og ned og nedefra og op, alt efter hvad man mest er til.

Strikkefastheden er den klassiske 21 masker pr. 10 cm., så det er næsten kun fantasien der sætter grænser for hvilket garn den kan strikkes i. I opskriften er der brugt Tynn Peer Gynt og Tynn Silk Mohair fra Sandnes. Hvilket giver et råt men stadig feminint udtryk, da det rene uld spiller godt sammen med det lodne mohair.

Badger and Bloom

Badger and Bloom fra Anne Ventzel er en blød og vamset sweater med et simpelt og smukt mønster på bærestykket og nederst på både krop og ærmer. Det er et godt begynderprojekt, hvis man skal kaste sig ud i mønsterstrik for første gang.

I opskriften er der lagt op til at man både kan strikke den i to farver og i fem farver alt efter hvad man er til. Den strikkes oppefra og ned med et rundt bærestykke og har ballon ærmer, hvilket giver et virkelig fint udtryk. Sweateren kan strikkes i Kos fra Sandnes, hvilket giver et blødt og luftigt udtryk til trøjen.


Al held og lykke med dit næste projekt i mønsterstrik.

Garnknus Emma



Läs nästa

Alt om Monday sweater
Alt om Formation Sweater

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.