Alt om Cardigan no. 7

Alt om Cardigan no. 7

Leder du efter en god basis-cardigan? Sådan en der går til det hele? Så bør du altså overveje, om det skal være Cardigan no. 7 af My Favourite Things knitwear. Jeg har gjort det nemt for dig, og samlet alt det man bør vide om Cardigan no. 7, før du går i gang.


Er den svær at strikke?

Opskriften siges at være begyndervenlig og skrevet i let forståeligt sprog, uden smarte strikkefaglige forkortelser - og det er jeg altså enig i! Jeg har nemlig selv strikket to til mig selv: en med ribkanter som anvist, og en med i-cord kanter i stedet. Cardiganen strikkes i glatstrik frem og tilbage og der er ingen vendepinde. Ærmerne strikkes også uden indtagninger, så det kan næsten ikke blive nemmere. Man skal altså bare kunne strikke ret og vrang, og lave simple ind- og udtagninger. Der er dog noget, der kan være en stor udfordring for mange: kunsten at strikke jævnt, på både ret- og vrangside. Mange har en tendens til at strikke løsere på vrangsiden, end på retsiden, hvilket kan resultere i en stribet cardigan. Dog kan man øve sig i at strikke jævnt på strikkeprøven, og ellers ved jeg at nogen har god erfaring med, at strikke vrangmaskerne på en mindre pindestørrelse. Så det findes der altså en løsning på!


Hvilket garn kan man bruge?

Der findes mange garnalternativer til Cardigan no. 7, alt efter hvilket udtryk man ønsker. Hvis man ønsker en rigtig vamset, let og blød cardigan, kan man strikke den i to tråde Kos fra Sandnes Garn. Kos er en let og luftig garnkvalitet, bestående af 62% baby alpaca, 9% uld og 29% nylon. Garnet er kabelspundet, hvilket vil sige, at fibrene er puttet ind i et kabel for bedre at kunne holde på fibrene så garnet fælder mindst muligt. Det her er en garnkvalitet, der på trods af sin lethed også indeholder rigtig meget varme. Hvis du er bange for, at to tråde Kos gør Cardigan no. 7 for tæt eller kompakt, så kan den ene tråd Kos skiftes ud med én tråd Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn, for et lettere udtryk.


Foretrækker du at strikke i én tråd, kan du strikke den i én tråd Puf fra Gepard Garn. Puf er ligesom Kos et kabelspundet garn, men består af andre garnfibre: 70% bomuld, 25% baby alpaca og 5% merinould. Garnet er en smule tykkere end Kos og fylder mere, på trods af sin lethed, hvorfor man kan nøjes med at strikke cardigan no. 7 i én tråd Puf fra Gepard Garn.


Ønsker du lidt mere struktur i din cardigan, men stadig at den er let og blød, kan den strikkes i én tråd Alpakka Ull fra Sandnes Garn, sammen med en tråd Tynn Silk mohair fra Sandnes Garn. Jeg har selv strikket min Cardigan no. 7 i denne kombination, og jeg bor nærmest i den! Alpakka Ull består af 100% alpakka, hvilket siges at være et af de blødeste garnkvaliteter. Derudover bidrager Tynn Silk med en kombination af 57% mohair, 28% silke og 15% uld. Sådan en tråd mohair giver altså bare et rigtig godt touch og bidrager med varme og kvalitet. Alpakka er også en varm kvalitet, hvorfor cardiganen vil være god til at holde på varmen, trods letheden ved denne garnkombination.


Ønsker du at den bliver mere tæt og mere formfast, kan den strikkes i to tråde Peer Gynt fra Sandnes Garn. Peer Gynt består af 100% norsk uld, hvorfor garnet virkelig bidrager med en flot struktur. Garnet holder formen, så hvis du søger et jacket-lignende look, bør du prøve at strikke Cardigan no. 7 i denne kombination!


Mulighederne er mange, alt efter hvilket udtryk og formål det ønskes at cardiganen har. Det er især vigtigt, når man leger med garnalternativer, at man husker at lave en strikkeprøve. Garnet arter sig altså ikke altid som man har tænkt, og det ville bare være rigtig ærgerligt, hvis du ender med at have strikket en Cardigan no. 7, der slet ikke passer dig.


Hvad skal man ellers bruge?

Strikkepinde: De anbefalede strikkepinde er rundpind 7 mm (80 cm), rundpind 7 mm (40 cm), rundpind 5 mm (80 cm) og rundpind 5 mm (40 cm)

Hvis du er til rundpinde i aluminium, kan du se dem her, og hvis du er ude efter udskiftelige strikkepinde, så kan du se dem her. Bemærk, at der skal anvendes korte udskiftelige strikkepinde til en 40 cm wire.


Maskemarkører: Cardigan no. 7 er konstrueret med raglanudtagninger, hvorfor maskemarkører bliver en nødvendighed. Der skal anvendes 8 maskemarkører til raglanudtagningerne, hvor Ponys 10 stk maskemarkører blandt andet egner sig godt til. 

Hvis du er typen, der har gang i flere strikkeprojekter på én gang, så kan CocoKnits spiralmaskemarkører også anbefales! Her er der altså hele 60 maskemarkører i en lille fin boks, hvor der er 6 farver, fordelt på 10 stk i hver farve. Her kan man med fordel tage 7 maskemarkører i samme farve, og vælge den sidste i en anden farve, for at markere omgangsstart.


Fælles for Ponys maskemarkører og CocoKnits spiralmaskemarkører er, at de begge passer på pinde op til 7 mm. Derudover kan begge dele åbnes og puttes direkte på strikketøjet eller flyttes, uden at de skal af pinden. De kan med fordel anvendes til at markere ind- og udtagninger på ærmer eller som motivationsmarkør - altså en markør, man sætter på strikketøjet på den første pind man strikker på dagen, og så kan man når dagen er gået, se hvor mange cm man har strikket den pågældende dag. Mega smart!


Maskewire: Når maskerne til ærmerne skal tages fra og ligges til at hvile, bliver der brug for en maskewire. Maskewirer fungerer således, at når ærmemaskerne for eksempel skal tages af pinden og hvile, så sættes maskewiren på enden af strikkepinden, og så overføres de pågældende masker til maskewiren, hvor de kan ligge og hvile frit, indtil ærmerne senere skal strikkes. PetiteKnits maskewirer er en pakke der består af fem wirer i alt: tre wirer på 1 meter og to wirer på 1,5 meter.


Uldnåle: Uldnåle bliver nødvendigt, når alle enderne skal hæftes, og især også hvis du vælger at lukke ribkanterne af med italiensk aflukning. Der kan både anvendes metal uldnåle eller uldnåle i aluminium, alt efter hvilken præference du har. Metal uldnåle er lidt tungere og har et mere fast hul til garnet, hvor garnet ofte sætter sig mere fast. Uldnåle i aluminium er lettere og har en lille gummiring til garnet, hvilket er mere skånsomt overfor garnet, så garnet glidere lettere frem og tilbage. Især ved italiensk aflukning kan det være en fordel, at skåne garnet med en uldnål i aluminium.

Og så er det vidst bare med at komme i gang :)

Garnknus fra Sofie

Läs nästa

Herremodeller - Strik
Lykke Jumper I Blogindlæg med alt du skal vide hvis du ønsker at strikke Lykke Jumper

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.